Jöns Jacob von Berzelius
svéd kémikus 1817-ben fedezte fel.
Vörös, hatszögletes (Hexagonális) kristályrácsú, nem fémes elem.
Ez elektromosan nem vezető, de átolvasztással üveges, fekete, grafitszerű
változatba vihető át, ilyenkor vezető tulajdonságú, ahogy azt a német
fizikus, Johann Wilhelm Hittorf 1851-ben
beigazolta.
1873-ban Willoughby Smith
angol kábelépítő mérnök és munkatársa, May
felfedezi a szelénnek azt a tulajdonságát, hogy a megvilágítás
megváltozására más és más lesz az elektromos ellenállása.
Smith így ír a fölfedezésről: "Mikrofon segítségével a légy mászását úgy
hallani, mintha ló trappolna át egy fahídon, de még csodálatosabb volt,
amikor a telefonban meghallottam, amint a fénysugár egy darab fémre ráesik."
(Ezen a szelént érti.)
Napi tápanyag szükséglet.
A szelén az egészséges szervezet számára elengedhetetlen nyomelem és
antioxidáns (a sejthártya védelmében és a peroxidáció gátlásában van
fontos szerepe), a talaj és a víztartalmazza. Ételeink közül a magvakban,
a tenger gyümölcseiben (kagyló, rák, stb.), búzacsírában, korpában,
paradicsomban, hagymában, brokkoliban, tonhalban fordul elő.
Csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának valószínűségét.