A foszfor rövid leírása (kiegészítő információk):

Fehér színű, nemfémes elem.
Rácsszerkezete Monoklin.
Több fizikai sajátosságban különböző módozata van. A sárga foszfor lágy, könnyen vágható, nem átlátszó kristályos anyag, amely vízben nem oldódik, de kissé párolog, s ezért gyenge szaga van.
Darabjai 60 °C-on, finom pora már szobahőmérsékleten magától is meggyullad, füstje mérgező.
Nagy reakció képessége miatt víz alatt tárolják.
Vörös foszfor keletkezik, ha oxigénmentes térben 250 °C-ra hevítik. Nagy nyomáson hevítve fekete foszfor keletkezik. A vörös- és a feketefoszfor csak nagyobb hőmérsékleten oxidálódik. A foszfort műtrágyák, gyufa, rovarirtó szerek, nyomjelző lövedékek gyártására használják.
Napi tápanyagszükséglet.
Az emberszervezetében: csont és fogképződés, energiaszolgáltatási és más anyagcsere-folyamatokban van szükség rá.
Foszfor tartalmú élelmiszerek: Gabona félék, húsok, belsőségek, túró- és sajtfélék, tojássárgája, (téli) burgonya, csipkebogyó, mandula, mogyoró, kakaó.