1774-ben ismeri fel
Carl Wilhelm Scheele, hogy a sósav és a
mangán (mangán-dioxid) reakciójából klórgáz keletkezik.
Már Johan Baptist van
Helmont és Johan Rudolf Glauber is említették a királyvíz bepárlásánál
keletkező klórt, de ők nem írták le mint elemi gázt. Zöldessárga színű,
fojtó, köhögésre ingerlő gáz. Légköri nyomáson -34 °C-on sárga folyadékká
cseppfolyósodik. 20 °C-on 6,6 atmoszféranyomással cseppfolyósítható.
A legtöbb elemmel közvetlenül egyesül, számos vegyületet elroncsol, a
hidrogén tartalmú vegyületekből a hidrogént
elvonja. Orthorhombic rácsszerkezetű, halogén elem.
Az izmok és idegek ingerlékenységét befolyásoló anyag.
Iparilag a konyhasó elektrolízisével állítják elő, és szárítás
után acélpalackokban, cseppfolyósítva forgalmazzák. Fehérítésre és a
baktériumölő hatása miatt, fertőtlenítésre használják. Nagyobb mennyiségű
belégzése tüdővizenyőt és fulladást okoz, ezt kihasználva harci-gázként és
népirtásra alkalmazták.